Seizoensgebonden efficiëntie: nieuw energie-efficiëntie label

Seizoensgebonden efficiëntie: nieuw label voor energie-efficiëntie
De berekening van de energieprestaties van airconditioningsystemen verandert op januari 2013. De EU-brede standaard EER en COP maakt plaats voor een nieuwe standaard op basis van seizoensgebonden efficiëntie in de vorm van SEER en SCOP. 

Deze wijzigingen aan het 'Energy Related Products Directive' (ErP) zijn ontworpen om consumenten een beter beeld te geven van de daadwerkelijke efficiëntie van airconditioning- en warmtepompsystemen. Het nominale vermogen van deze systeem is niet hoger dan 12 Kw. De standaard wordt gefaseerd geïmplementeerd in een proces dat van 1 januari 2013 tot 1 januari 2019 duurt. Het schema ziet er als volgt uit:

1 januari 2013: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F en G. 
1 januari 2015: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E en F. 
1 januari 2017: A+++, A++, A+, A, B, C, D en E. 
1 januari 2019: A+++, A++, A+, A, B, C en D. 

Seizoensgebonden energie-efficiëntie verhouding (SEER) - Dit is een algemene score voor energie-efficiëntie van de unit, die het gehele koelseizoen beslaat. De score wordt berekend door de jaarlijkse koelbehoefte te delen door het jaarlijkse energieverbruik van de koeling. 

Seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt (SCOP) - Dit is een algemene score voor  de prestaties van de unit, die het gehele verwarmingsseizoen beslaat (de waarde van SCOP correspondeert met een specifiek verwarmingsseizoen).

De score wordt berekend door de jaarlijkse verwarmingsbehoefte te delen door het jaarlijkse energieverbruik van de verwarming. 
Economische en milieuvriendelijke SCOP (seizoensgebonden prestatiecoëfficient)
Originele Panasonic Inverter technologie en een compressor met hoge prestaties zorgt voor een uitstekende efficiëntie. U bespaart hierdoor op de energierekening, terwijl u gelijktijdig helpt het milieu te beschermen. 
Seizoensgebonden efficiëntie, het product voldoet aan de nieuwe ecodesign-richtlijnen
Etherea:
Seizoensgebonden prestatiecoefficiënt: 4,80 A++ SCOP
Seizoensgebonden energie-efficiëntie verhouding: 7,60 A++ SEER 

Heatcharge:
Seizoensgebonden prestatiecoefficiënt: 5,40 A+++ SCOP
Seizoensgebonden energie-efficiëntie verhouding: 8,60 A+++ SEER

GRAFIEK 1:
* SCOP in verwarmingsmodus, XE/E9-QKE in verhouding met elektrische verwarmingen bij +7°C
GRAFIEK 2: 
* SCOP in verwarmingsmodus, VE9-NKE in verhouding met elektrische verwarmingen bij +7°C