Panasonic se pridružuje konzorcijumu Smart Electric Lyon

Šta je Smart Electric Lyon?

Smart Electric Lyon je projekat koji se odnosi na potrošnju električne energije kao ključni deo rešenja za energiju objekata sutrašnjice. Cilj projekta je razvoj širokog niza inovativnih uređaja i usluga kroz eksperimente u realnom životu, radi testiranja tehnologija uštede energije i merenja kako kupci mogu da kontrolišu potrošnju energije. Ovaj eksperiment jedinstvene razmere u Evropi trajaće četiri godine u više od 25.000 domaćinstava, poslovnih prostora i zajednica metropole Lion. Namenjen je za testiranje inovativnih rešenja koja će trošiti manje i bolje.

Panasonic će za projekat obezbediti razne efikasne proizvode za grejanje i hlađenje, uključujući toplotnu pumpu sa izvorom vazduha Aquarea – super efikasni sistem za obezbeđivanje mogućnosti grejanja i/ili hlađenja, kao i za proizvodnju tople vode za domaćinstvo. Ove toplotne pumpe su posebno opremljene rešenjima povezanosti kompanije Panasonic da bi se osiguralo jednostavno korišćenje sistema i prikupljanje značajnih, preciznih podataka. Kompanija će takođe integrisati druga rešenja opreme za domaćinstvo, kao što su proizvodi sa belim LED osvetljenjem, radi optimizovanja upravljanja celom energijom objekata projekta.

Ovaj projekat je posebno pogodan za kompaniju Panasonic jer grejanje i topla voda zauzimaju značajno mesto u potrošnji energije u domaćinstvu. Panasonic planira da daje svoje evropske i francuske resurse na raspolaganje za Smart Electric Lyon. Kompanija je za ovaj projekat angažovala posvećen i iskusan tim za istraživanje i razvoj iz evropskog tehničkog centra kompanije Panasonic u Frankfurtu.

Ekološke i pametne ideje za održivi način života

Panasonic nastoji da do 2018. postane kompanija broj 1 zelenih inovacija u elektronskoj industriji. Okruženje će postati centar za sve naše poslovne aktivnosti i radićemo na ostvarivanju svoje vizije inovacijama kako za svakodnevni život, tako i za poslovanje.

Pametan sistem toplotne pumpe Panasonic

Kompanija Panasonic je otkrila inovativan i inteligentan pristup upravljanju energijom u domaćinstvu, koji je namenjen za SMANJENJE pritiska na energetsku mrežu tako što razvija sisteme koji vuku energiju samo tokom NISKIH VRŠNIH PERIODA, štede troškove energije za vlasnika kuće i štede nepotrebno korišćenje energije u vršnom periodu za komunalna preduzeća.

Toplotne pumpe Aquarea na YouTube

Pogledajte video snimke

Obnovljivi energestki sistemi su se značajno razvili tokom proteklih godina, ali sada mreža mora da „postane pametna” (pogledajte sliku mreže u nastavku) jer društvo zahteva više energije i češće. Inteligentne električne mreže – Smart Grids –ključna su komponenta u EU strategiji za energiju. U poslednjih nekoliko godina projekti Smart Grid su se širom Evrope proširili prema broju, veličini i obimu.

Panasonic trenutno razvija sistem koji kombinuje dobiti tehnologije toplotne pumpe sa izvorom vazduha (korišćenje slobodne toplote iz vazduha), solarne energije i inteligencije pametnih merača sa jednostavnim, a ipak efikasnim rešenjima kontrole kompanije za rad u vezi sa energetskom mrežom za zelenu revoluciju.

Sa bogatim iskustvom u skladištenju energije (akumulator), solarnim pločama (HIT), pametnom merenju i tehnologiji toplotne pumpe, kompanija Panasonic je idealno postavljena za spajanje svih tih tehnologija da bi se obezbedilo veoma realno rešenje za problem održivog snabdevanja električnom energijom. Panasonic sarađuje sa Centrom za istraživanje energije E.ON u RWTH-u Ahen na testiranju performansi novog koncepta. RWTH Ahen je postigao priznanje na globalnom nivou iz nekoliko oblasti inženjerstva i nauke, kao što su mehaničko inženjerstvo, hemijsko inženjerstvo, električno inženjerstvo, industrijsko inženjerstvo, informatika, fizika i hemija, i smatra se jednim od najboljih nemačkih univerziteta iz ovih oblasti.

  • Testiranje performansi na univerzitetu u Ahenu: Pametni sistem toplotne pumpe Panasonic se odlikuje novim algoritmom za upravljanje snabdevanjem električnom energijom za sistem upravljanja energijom u domaćinstvu
  • Izuzetno energetski efikasna toplotna pumpa za grejanje, hlađenje i snabdevanje toplom vodom.
  • Projektovana za inteligentan rad sa pametnim mrežama.

Ako značajan broj domaćinstava iskoristi prednost ovog tipa tehnologije i instalira inteligentno rešenje kao što je pametna toplotna pumpa Panasonic – uzimanje energije samo iz državne mreže za snabdevanje električnom energijom tokom niskih vršnih perioda, efikasno i inteligentno korišćenje energije – elektrane starijeg stila i elektrane fosilnih goriva bi mogle da budu povučene iz pogona, čime se poboljšava atmosfera planete i značajno smanjuje emisije ugljenika.

Primer održivih projekata