Case studies

Filter

Brabrand Boligforening

Denemarken

Aquarea lucht-water warmtepomp

AQUAREA

Systeem: Panasonic lucht-water warmtepompenInstallatiecapaciteit: 5 x 24/28 kWEigenaar: Brabrand BoligforeningGeïnstalleerd in: 2014
Achtergrond: Brabrand Boligforening heeft 75 energiezuinige huizen gebouwd in Hasselager nabij Århus. De huizen zijn gebouwd in clusters, waarbij 15 huizen één enkele warmtepompinstallatie delen. De eerste families wonen sinds de herfst van 2013 in hun nieuwe huis.
Uitdaging: Brabrand Boligforening stond voor de uitdaging energiezuinige huizen te bouwen, die zelfvoorzienend zijn op het gebied van water en warmtevoorziening. De CO2-neutrale huizen zijn gebouwd in overeenstemming met de nieuwe 2020 energiezuinige regelgeving. 
Oplossing: Ieder cluster van huizen wordt voorzien van warm water en verwarming door een Panasonic T-CAP lucht-water warmtepomp, die wordt aangedreven door een zonnecelsysteem. De T-CAP lucht-water warmtepomp behoudt zijn verwarmingscapaciteit tot temperaturen van -15ºC. Alle warmtepompen worden geleverd inclusief een HPM1 beheersysteem.
Energie-analyse van de gebouwen: De huizen zijn gebouwd in overeenstemming met de nieuwe 2020 energiezuinige regelgeving en hebben een zeer laag energieverbruik voor het verwarmen van kamer en produceren van warmwater. 
Beheer: Het systeem wordt centraal beheerd met een intelligent beheersysteem van Panasonic, dat voorziet in energie-distributie en webbeheer voor monitoring op afstand. 
Adviesbureau: HVAC EngineeringInstallateur: HVAC EngineeringProjectbeheerder: HVAC EngineeringDistributeur: Air-Con

Meer informatie

Smurfit Kappa kiest voor gaswarmtepomp van Panasonic

Dublin, Ierland

Zakelijk, VRF systemen

VRF

Smurfit Kappa Group, markleider in de Europese verpakkingsindustrie, heeft zijn in Dublin gevestigde hoofdkantoor onlangs volledig gerenoveerd. Behalve van een nieuw, stijlvol interieur is het pand voorzien van een innovatief en energiezuinig klimaatsysteem. Smurfit Kappa koos daarbij voor verwarming en koeling middels een gaswarmtepomp van Panasonic.
Toen het in de jaren '70 gebouwde hoofdkantoor van Smurfit Kappa Group aan renovatie toe was, besloot het bedrijf niet alleen het interieur aan te pakken, maar ook de klimaatinstallatie te vervangen. Er werd gekozen voor een energie- en kostenefficiënte oplossing voor verwarming en koeling, bestaande uit vier gaswarmtepompen met 81 binnendelen en zes PACi-systemen.

Geen krachtstroomBij het selecteren van de meest optimale systeemoptie moest rekening worden gehouden met het feit dat de bestaande stroomaansluiting van het kantoorgebouw onvoldoende capaciteit bood voor een all-electric-systeem. Ildert Burghout, product manager Heating and Cooling-systems Panasonic Benelux, legt uit dat dit probleem niet bij een gaswarmtepomp (GWP) speelt: “Anders dan een elektrisch systeem, wordt een gasmotorwarmtepomp grotendeels aangedreven door aard- of biogas en verbruikt hij relatief weinig stroom. Een belangrijk voordeel daarvan is dat er geen krachtstroomaansluiting nodig is. Aangezien de realisatie van zo'n aansluiting een forse meerinvestering met zich meebrengt, levert het een interessante besparing op als die ingreep achterwege blijft.”
Behalve de stroomvoorziening was ook de stedelijke locatie van het hoofdkantoor een punt van aandacht. De dichte bebouwing in de directe omgeving maakt het van belang dat het geluidsniveau van  de condensors minimaal is. Smurfit Kappa kon ervan worden overtuigd dat Panasonics gaswarmtepomp een even stille werking heeft als vergelijkbare elektrisch gevoede systemen. Dit was een van de doorslaggevende aspecten bij de systeemkeuze, samen met de TCO-berekeningen van Panasonic. Bij een vergelijking tussen verschillende systeemtypen kwam de gaswarmtepomp ook op dit aspect als beste uit de bus. 
CO2-reductieDe uitgebreide GWP-lijn van Panasonic is marktleidend, zowel in veelzijdigheid van toepassingsmogelijkheden als in energetische efficiëntie. De Panasonic-gaswarmtepompen hebben een uiterst energiezuinige werking en dragen daardoor bij aan de reductie van CO2-uitstoot. Net als andere vooruitstrevende bedrijven heeft Smurfit Kappa de doelstelling om bij te dragen aan het terugdringen van broeikasgasemissies. Door voor een gaswarmtepomp van Panasonic te kiezen, wordt de CO2-uitstoot van het klimaatsysteem in Smurfit Kappa's hoofdkantoor naar verwachting met 30 procent verlaagd.
Een ander belangrijk aspect voor Smurfit Kappa is de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe installatie. Dankzij het centrale besturingsplatform van Panasonic kan de technisch gebouwbeheerder van Smurfit Kappa het klimaatsysteem in het hele gebouw monitoren en waar nodig bijstellen. Bovendien wordt voortdurend pro-actief gecontroleerd of er storingen dreigen, zodat voortijdig kan worden ingegrepen en een optimaal functionerend klimaatsysteem is gegarandeerd. 
TevredenVolgens Ildert Burghout van Panasonic Benelux blikken all bij het project betrokken partijen met grote tevredenheid terug op het prestigieuze project in Dublin: “Smurfit Kappa is een internationaal bekend merk. Dat maakt het voor Panasonic des te belangrijker om ervoor te zorgen dat het pand van een innovatief, milieuvriendelijk en optimaal functionerend systeem is voorzien. Die doelstelling is zonder meer bereikt. Alle partijen die aan het project werkten hebben het onderste uit de kan gehaald, en dat was feitelijk alleen mogelijk doordat de innovatieve gaswarmtepomp van Panasonic daar ook de mogelijkheid toe biedt.” 
De inpassing van de gaswarmtepomp bij Smurfit Kappa is inmiddels zo succesvol gebleken, dat onlangs een Panasonic PRO-award aan het project werd toegekend, in de categorie 'Beste bijdrage aan klimaatefficiëntie in Europa'.

Meer informatie

Installateur kiest lucht/water-warmtepomp in eigen woning

Nederland

Aquarea lucht-water warmtepomp, Thuisgebruik, Woningen

Aquarea

De beste manier om als installateur mensen te overtuigen van de voordelen van een lucht/water-warmtepomp, is door er een in je eigen woning te plaatsen. Toen Ad Korevaar, jarenlang eigenaar van Derko Installatietechniek, een nieuwe woning liet bouwen twijfelde hij geen moment. Behalve installateur is hij nu ook eindgebruiker: zijn eigen woning is voorzien van een lucht/water-warmtepomp van Panasonic. 
Ad Korevaar en zijn vrouw vonden het erg belangrijk dat hun nieuwe woning zo duurzaam mogelijk zou worden. Er kwamen 42 pv-panelen op het dak, er is vloerverwarming aangelegd, en een lucht/water-warmtepomp van Panasonic geïnstalleerd. Anders dan bij de meeste woningprojecten is de keuze voor het klimaatsysteem nu volledig door de bewoners zelf gemaakt. Korevaar is dan ook geen 'gewone' eindgebruiker. Zijn bedrijf Derko Installatietechniek heeft hij na 14 jaar overgedragen aan zijn zoon, maar Korevaar senior helpt nog steeds in het bedrijf en heeft zijn passie voor installatietechniek gehouden. Geen wonder dus dat hij nauw betrokken was bij de bouw van zijn eigen woning; samen met zijn vrouw tekende hij voor de indeling en hij bepaalde  zelf welke installaties er in het huis zouden komen. 
Dat daarbij voor een lucht/water-warmtepomp werd gekozen heeft verschillende redenen, legt Korevaar uit. “We moeten in Nederland de transitie maken naar duurzame, elektrische systemen en afscheid nemen van aardgas als energiedrager voor verwarming. Maar er zijn ook meer technische overwegingen. Met een warmtepomp loop je geen risico's op koolmonoxidevergiftiging, wat bij CV-ketels altijd een issue blijft. En als een warmtepomp eenmaal is geïnstalleerd, is het onderhoud veel eenvoudiger en goedkoper, want het toestel heeft geen verbrandingskamers. Ik zag eigenlijk alleen maar voordelen.”
ErvaringOp de achtergrond speelde ook nog een andere afweging mee. Korevaar wilde in zijn eigen woning ervaring opdoen met een lucht/water-warmtepomp, en hem daarna ook als demonstratieproject voor klanten van zijn installatiebedrijf gebruiken. Vanuit dat bedrijf was hij eerder al betrokken bij projecten met bodemgebonden warmtepompen. “Met lucht/water-warmtepompen had ik nog geen ervaring opgedaan, maar eigenlijk zie ik er meer potentie in”, zo vertelt hij. “De installatie is veel goedkoper dan die van grondgebonden systemen, en bovendien kun je op veel locaties niet boren. Het bronsysteem van een lucht/water-warmtepomp is minder complex; een buitenunit kun je vrijwel altijd wel kwijt. Het Panasonic-buitendeel van ons staat tegen de zijgevel van de woning. Inmiddels heb ik de geluidsproductie een paar keer gemeten; op 1 meter afstand blijft hij onder de 40 Db(A). Als je een paar meter verderop staat hoor je hem helemaal niet.”
All-electricHet nieuwe huis, dat een vloeroppervlakte van ruim 100 vierkante meter heeft, wordt volledig all-electric verwarmd. De woning is dus niet aangesloten op het gasnet, wat betekent dat Korevaar daar geen vastrecht voor hoeft te betalen. Behalve pv-panelen en een warmtepomp is het pand voorzien van HR++ glas, CO2-gestuurde balansventilatie en een douche-wtw met een tapwaterboiler. De lucht/water-warmtepomp heeft een vermogen van 5 kilowatt. Volgens Korevaar zou de vloerverwarming ook door een warmtepomp met een kleiner vermogen kunnen worden gevoed, maar daar heeft hij bewust niet voor gekozen. “Voor warmtapwater hebben we nu een boilervat van 200 liter. Voor de vloerverwarming zou een  warmtepompvermogen van 3 kilowatt voldoende moeten zijn, maar dan zouden we voor het tapwater een veel groter boilervat moeten aansluiten dat minder snel op temperatuur is. Dat levert dus minder snel warm tapwater op, en comfort in de badkamer is natuurlijk ook van belang”. De warmtepomp kan in één stap warmtapwater van 55 ºC maken. Voor de vloerverwarming levert de installatie water van maximaal 28 ºC. “Dat kan ook worden ingesteld op 50 ºC, maar 28 ºC blijkt meer dan genoeg te zijn.” 
Overigens is Korevaar ervan overtuigd dat zijn lucht/water-warmtepomp ook in de winter voldoende comfort geeft. Uit berekeningen blijkt dat het systeem bij een buitentemperatuur van -15 ºC nog altijd 4,2 kilowatt vermogen kan leveren; nog altijd ruim voldoende om de woning te verwarmen en warmtapwater te maken. Overigens garandeert Panasonic zelfs bedrijfszekerheid tot een buitentemperatuur van -25 C. “Dat is op zich een mooie prestatie, al komt zo'n extreme temperatuur in Nederland natuurlijk nooit voor”, aldus Korevaar. De warmtepomp kan de woning ook koelen, maar Korevaar wil nog even experimenteren met de manier waarop hij dat inregelt. “Mijn ervaring is dat koeling via vloerverwarming niet altijd comfortabel is; het geeft al snel het gevoel dat er koude optrekt. We hebben in deze woning zowel op de begane grond als op de eerste verdieping vloerverwarming aangelegd. Mocht het in de zomermaanden nodig zijn, dan wil ik de begande grond koelen via de vloerverwarming op de bovenverdieping. Koeling straalt dan naar beneden in plaats van omhoog vanuit de vloer, In feite creëer je zo een soort koelplafond in de huiskamer. Overigens hebben we er bij de Noord/Zuid-orientatie van dit huis wel op gelet dat we in de zomer niet te veel zonlicht binnenkrijgen; op die manier beperken we de koelvraag.”
DemonstratieprojectZoals gezegd had Korevaar voorheen nog nooit met lucht/water-warmtepompen gewerkt. De reden waarom hij bij zijn eerste lucht/water-project voor een warmtepomp van Panasonic koos, is vooral ingegeven door ervaringen met de airconditioning-systemen van deze fabrikant. “Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van die producten, net als over de dienstverlening van de distributeur. Daar werk ik nu ruim tien jaar mee samen en heb goede ervaring met hun service en betrokkenheid opgedaan.” 
Terugblikkend op zijn eigen woningproject, is Korevaar blij met het resultaat: “We wonen hier inmiddels een paar maanden en zijn zeer tevreden over het wooncomfort. Voordat ik 100% zeker weet dat het huis echt energieneutraal is, moeten we uiteraard alle seizoenen hebben meegemaakt. Alle voortekenen zijn echter gunstig.” Korevaar wil zijn ervaring nu gaan delen: “Consumenten zien veel hobbels op de weg als het gaat om de overstap van een hr-ketel naar een warmtepomp. Dankzij dit project kan ik vanuit mijn persoonlijke situatie laten zien dat die angst onterecht is. Door in mijn eigen woning een lucht/water-warmtepomp te gebruiken, doe ik er niet alleen als installateur maar ook als eindgebruiker ervaring mee op. Dat biedt de mogelijkheid om mensen niet alleen te overtuigen van de duurzame technologie van een warmtepomp, maar ook van het comfort dat deze installatie biedt.”

Meer informatie

UK Based Food Factory Installs Panasonic CO2 Commercial Refrigeration to Cool and Freeze Sushi

UK

CO2, Cold Chain

Tanpopo Japanese Food, a UK-based food wholesaler, has recently equipped its warehouse in Feltham, West London, with condensing units from the Panasonic CO2 Cold Chain range. The units were installed by Versan Ltd of Chertsey, Surrey, a company that specialises in the installation of refrigeration technology.   For over 20 years, Tanpopo has been making and supplying sushi to catering companies, supermarkets, hotels, stadia and event organisers across the UK. With the use of renewable technology and reliability high on the agenda for Tanpopo, Panasonic’s Cold Chain Commercial Refrigeration range, which uses environmentally-friendly CO2, was the ideal choice for all their frozen and chilled food storage refrigeration requirements when the business moved to its new premises in Feltham.   Peter Bigmore, Owner of Tanpopo Japanese Food Ltd, commented, “After extensive trialling of another competing product, we chose the Panasonic solution because of its environmentally-friendly credentials.  Other key factors were the range’s reliability, the fact the units are compatible with a range of control systems and due to the low charge of CO2 required by the units, no additional leak detection equipment was necessary for this application.”   A further challenge for this installation was that the cooking and manufacturing process in the factory results in ambient temperatures of up to 43oC, so any refrigeration units chosen must be able to operate efficiently even in these extreme conditions. Fortunately, this is one of the unique benefits of the Panasonic units, which can operate efficiently at this temperature, and thus provides additional confidence in the technology of the product.   The Panasonic CO2 Cold Chain units are suitable for both refrigerated and freezer showcases, as well as walk-in freezers and cold rooms – offering a solution for all commercial refrigeration needs. The technology has been specifically developed for small to medium capacity applications within the retail and food service sectors. The range available in the UK features units for medium temperature (4kW to 16kW) and low temperature (2kW to 8kW) condensing units.  Additionally, the 16kW (10HP) units can be connected to provide up to 32kW cooling capacity at medium temperature.   Launched in Japan in 2010, the range has 10 years’ experience in projects within Japan and was first launched in the UK in 2018. The key benefits and factors to the success of the units is due to the reliability, the compact size, the unique two stage compressor, the easy installation and the use of the natural refrigerant CO2. Furthermore, the units are compatible with a range of different control systems.   In July 2019, Versan Ltd commissioned and has currently installed four Panasonic 2kW CO2 units at Tanpopo Japanese Food Ltd’s premises in Feltham that replaced four of the R404 systems, two in the low temperature cold rooms at -30°C and two serving as medium temperature chillers at -4°C.  Due to the advice from Versan Ltd and their experience of CO2, further units are due to be installed to replace all the current R404 systems at the premises.  Each of the Panasonic units is used to either freeze or chill the products produced in the sushi factory, that are then stored prior to them being shipped to supermarkets around the UK.   Xavier Debray, Managing Director of Versan Ltd commented, “One of the pre-requisites for many supermarket chains now is to review their supply chain and their green credentials, such as the use of renewable technology during their processes. The Panasonic units use CO2, a very attractive natural alternative to conventional refrigerant gases.   CO2 has a zero ODP (Ozone Depletion Potential) and a GWP (Global Warming Potential) equal to 1 (compared to a refrigerant like R404A with a GWP of 3922).”   Xavier has a keen interest in renewable and sustainable technology and in particular the use of CO2 and adds, “I studied the use of CO2 as a refrigerant some years ago when at University and was thrilled after recent research that manufacturers such as Panasonic are now embracing this technology and have developed a reliable commercial refrigeration range that uses CO2.  Some of Tanpopo’s partners are also Japanese and really liked the fact that the technology from Panasonic has originated and been proven in projects for over a decade in Japan. Furthermore, the unique benefit of the Panasonic range is being able to easily switch from either freeze or chill mode.”   Indy Tharnvithian, Technical Specialist for CO2 at Panasonic added “When installing the Panasonic CO2 range, just two settings are required – vacuum mode and evaporating setting – everything else is pre-set. Obviously if need be, settings can easily be modified with alarms that will indicate any wrong settings. If installers register on the Panasonic Pro-Club website, they will have access to free commissioning tools that includes a cooling capacity calculator, pipe calculator and EEV quick selection tool.”   Xavier further explained that, “As Versan Ltd were one of the first to commission and install the Panasonic units in the UK, we were originally a little bit apprehensive, but found that by working with Indy, Technical Specialist at Panasonic, onsite during the design and commissioning stage, plus throughout the process, helped to make the process easier. In fact, we were pleasantly surprised by how easy the units were to install and how reliable the units have been since installation. So much so that Tanpopo are looking to install further units.”
For more information on Versan Ltd please see
www.versan.co.uk.


Meer informatie

Universiteit van Shippensburg

Pennsylvania, Verenigde Staten

VRF systemen, Openbare gebouwen, Andere

VRF

Airconditioningsysteem: VRF 3-Way ECOi MF1 Series: 55 systemenKoelcapaciteit: 1,498 kW / 426 USRTBinnenunits:1-weg Cassette: 235 units4-weg Cassette: 61 unitsDunne lage statische druk kanaalmodel: 142 unitsKanaalmodel met laag silhouet: 74 unitsWandmodel: 18 unitsBeheersysteem:Intelligent beheersysteem: 3 systemenCommunicatie-adapter: 3 systemenVereenvoudigde afstandsbediening: 530 units
De Universiteit van Shippensburg is een openbare universiteit die is gevestigd op de campus op het platteland van Zuid-Centraal Pennsylvania. De school is in 1871 opgericht als Cumberland Valley State Normal School. De universiteit voldoet aan de educatieve, culturele en sociale behoeftes van studenten uit niet alleen Pennsylvania, maar ook andere Amerikaanse staten en buitenlandse landen. De Universiteit van Shippensburg bedient op dit moment ongeveer 7.000 voltijd studenten en 1.300 voltijd afstudeerders. Zij krijgen les van zo'n 300 full-time en 130 part-time hoogleraren. Grote delen van de historische gebouwen van de universiteit zijn in 1985 opgenomen in het National Register of Historic Places.
Een ideale keuze voor onderwijsinstitutenEen Panasonic VRF systeem is onlangs geïnstalleerd in één van de studentenwoningen van de Universiteit van Shippensburg. Eerder werd overwogen een 4-pijps hydronisch systeem te installeren. De universiteit heeft van dit plan echter afgezien nadat de oplossing van Panasonic kosteffectiever bleek te zijn. Het systeem maakt het mogelijk iedere studentenkamer naar behoefte te verwarmen en koelen. Warmteterugwinning maakt het gehele gebouw zeer energie-efficiënt. Het project is ontworpen en geïmplementeerd door een lokale vertegenwoordiger van Panasonic, Envirocon Associates. Envirocon is niet alleen verantwoordelijk geweest voor de installatie van het systeem, maar ook voor het instellen van de units en diagnostiseren van het systeem. Shippensburg is zeer tevreden over het project, wat ook blijkt het de plannen om Panasonic ECOi VRF systemen te implementeren in drie andere gebouwen.

Meer informatie

Kantorenproject

Gaspurna, Maleisië

VRF systemen, Kantoren

VRF

Airconditioningsysteem: VRF 2-Way FSV ME1 Series: 109 systemenKoelcapaciteit: 5,370 kW / 1,526 USRTBinnenunits:4-weg Cassette: 537 unitsBeheersysteem:Systeembeheer: 10 systemenCommunicatie-adapter: 5 systemen (voor BACnet IFU van derden) Dit commerciële kantoorgebouw staat op 20 kilometer afstand van Kuala Lumpur. Het project is ontwikkeld door de Gapurna Group, één van Maleisië's meest succesvolle projectontwikkelaars. Panasonic heeft eerder samengewerkt met Gapurna voor het leveren van beveiligingscamera's tijdens de tweede bouwfase van het internationale vliegveld van Kuala Lumpur (KLIA). Gedurende dit project werd Panasonic niet alleen geprezen voor het leveren van de producten, maar ook voor het leveren van een one-stop ontwerp- en installatieservice via Panasonic System Engineering, een dochteronderneming van Panasonic Malaysië. De Gapurna Group had dan ook geen enkele twijfel Panasonic ook in te schakelen voor dit nieuwe kantoorgebouw. De eigenaar van het gebouw had behoefte aan een VRF-systeem dat geïntegreerd moest zijn met het Building Management System (BMS) via het BACnet communicatieprotocol. Panasonic heeft dit systeem geleverd. 
Airconditioning voor grote vloeroppervlaktesDoor gebruik te maken van 4-weg cassette airconditioners en een gemixt ventilatiesysteem kon Panasonic de luchtkwaliteit binnen verbeteren en huurders hierdoor een comfortabele kantooromgeving leveren. Het gebouw is voorzien van grote vloeroppervlaktes. Het energiebesparende Panasonic VRF systeem is echter in staat deze volledige ruimtes bedienen. 

Meer informatie

Plaza 33

Petaling Jaya, Maleisië

VRF systemen, Kantoren

VRF

Airconditioningsysteem: VRF 2-Way FSV ME1 Series: 99 systemenKoelcapaciteit: 3,667 kW / 1,042 USRTBinnenunits:Hoge statische druk kanaalmodel: 153 unitsBeheersysteem:Systeembesturingsunit: 2 systemenProgrammeerbare timer: 2 systemenIntelligent beheersysteem: 1 systeem (met web monitoring) Plaza 33 is een A-klasse commercieel complex dat is gevestigd in het bruisende commerciële district Petaling Jaya, in de omgeving van Kuala Lumpur. De locatie bestaat uit twee torens, toren A en B. Beide torens zijn voorzien van moderne kantoorruimte met een breed scala aan restaurants en winkels. Het gebouw is ontworpen om aan de IT-, ontwerp- en stroomeisen te voldoen met behulp van hedendaagse technologische bedrijven. Iedere verdieping van één van de torens is uitgerust met Panasonic VRF systemen die in een ruimte-efficiënt ontwerp zijn verbonden met buitenunits.
Reactie van aannemer M&E:Iedere verdieping van de gebouwen wordt apart verkocht of verhuurd. De eigenaren van dit gebouw hadden dan ook behoefte aan een airconditioningsysteem dat het mogelijk maakt verdiepingen individueel te bedienen. Het Panasonic VRF kanaalmodel systeem blijkt hiervoor uitermate geschikt. Het systeem levert een hoge kwaliteit, kost-efficiëntie, lage geluidsproductie en de zekerheid van een Japans merk. Het Plaza 33 gebouw bestaat uit twee torens, waarvan één gebruik maakt van een Panasonic systeem en het andere van een concurrent systeem. Klanten hebben een voorkeur voor het Panasonic systeem, aangezien deze veel minder geluid produceert. Daarnaast kan het VRF systeem worden geïnstalleerd zonder extra apparatuur nodig te hebben. 

Meer informatie

Hotel Claris 5 * GL

Spanje

VRF systemen, Hotels

ECOi 3w

Systeem: ECOi 23u. buitenunit (2-pijps en warmteterugwinsysteem)Geïnstalleerde capaciteit: 761 kWTechniek: RF2Installateur: IJTGeïnstalleerd in: 2012  Achtergrond:Het 5* Grand Luxe hotel is gevestigd in een gebouw uit 1883. Met zijn neo-klassieke stijl is het gebouw één van de eerste paleizen die werden gebouwd in de hoek van het district l'Eixample in Barcelona. Het 5* Grand Luxe hotel opende in 1992 zijn deuren en integreert de façade van het oude paleis in een moderne glasstructuur. Het bestaande airconditioningsysteem in het gebouw is in 2012 vervangen voor Panasonic's ECOi systeem. Het hotel met 120 kamers bevat ook een tentoonstelling met Egyptische kunst uit de collectie van Jordi Clos. 
Uitdaging:De uitdaging in dit project was het vervangen van het bestaande VRF-systeem zonder de normale bedrijfsvoering van het hotel te verstoren. De belangrijkste doelstelling van het project waren de vaste lasten terugdringen, een comfortabelere omgeving creëren met een beter beheersbare temperatuur en de geluidsproductie die gasten ervaren minimaliseren. Daarnaast heeft het hotel behoefte aan goede after-sales service die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar beschikbaar is. 
Oplossing:Het warmteterugwinsysteem is ideaal voor een hotel in deze categorie. Een slimme combinatie van een 2-pijpssysteem en warmteterugwinunits zorgen voor aanzienlijk lager investeringskosten, zonder het comfort van gasten aan te tasten. Dankzij de modulaire aard van het ECOi systeem kan de installatie stap-voor-stap worden uitgevoerd, zonder de normale activiteiten van het hotel te onderbreken. 
Beheer:Het geïntegreerde beheersysteem is geleverd met een KNX/EIB interface. Voor gecentraliseerd beheer is daarnaast een centraal touchpaneel met webserver  (CZ-256ESMC2) geïnstalleerd. 
Geïnstalleerde oplossing:ECOi reeks (elektrisch VRF-systeem)Buitenunits: ECOi warmteterugwinsysteem: 12 x U-14MF1E8ECOi 2-pijps: 1 x U-8ME1E8; 5 x U-10ME1E8; 2 x U-14ME1E8Mini ECOi: 3 x U-6LE1E8 Binnenunits: Duct Type MM: 3 x S-22MM1E51; 60 x S-28MM1E51; 99 x S-36MM1E5; 27 x S-45MM1E5Hoge statische druk ME: 1 x S-73ME1E5; 6 x S-106ME1E5; 5 x S-140ME1E5; 1 x S-224ME1E5; 5 x S-280ME1E5Standaard kanaalmodel MF: 1 x S-56MF1E5; 1 x S-140MF1E5 Plafondmodel MT: 3 x S-45MT1E5 Beheer: Bedraad wandmodel beheersysteem: 233 x CZ-RTC2Gecentraliseerd touchpaneel: 1 x CZ-256ESMC2. Connectiviteit en BMS: Interface KNX/EIB: 2 x PAW-AC-KNX-128.

Meer informatie

Café 40

Spanje

VRF systemen, Restaurants

ECOg

Achtergrond: 
40 Café is het eerste café restaurant van Los 40 Principales, een populair radiostation in Spanje. De installatie is bij dit café restaurant aangelegd in de kelder van een oud gebouw in één van de drukste straten van Madrid. 40 Café heeft als doel het nieuwe icoon te worden in het nachtleven van Madrid. Uitdaging:Bij het implementeren van dit project zijn verschillende uitdagingen aangepakt. De eerste uitdaging was de beperkte hoeveelheid aanwezige stroom in het gebouw. Ondanks dat de locatie is gelegen in het centrum van Madrid was de hoeveelheid stroom om een conventioneel airconditioning- en verwarmingssysteem aan te drijven beperkt. De openingsdatum van het café restaurant was eveneens een grote uitdaging. De strakke deadline was een strenge eis voor de eigenaren van het project. Buitenunits zijn geïnstalleerd op het dak van het gebouw met behulp van een kraan. Met het oog op de beperkte toegankelijkheid van het gebouw via de straat en de bewoners van het pand is de installatie aan de buitenzijde van het pand voor de opening in slechts één dag voltooid. 
Oplossing:Het gasgedreven VRF-systeem ECOg bleek de ideale oplossing te zijn om met het beperkte aanwezige elektrische vermogen in het gebied aan de slag te gaan. Het systeem kan naadloos worden gecombineerd met Panasonic's VRF binnenunits en kan worden gekoppeld aan een hydronische installatie. Ondanks dat de units nog moesten worden geproduceerd heeft Panasonic de levering van de units exact afgestemd op de enige dag waarop de kraan beschikbaar was om deze op het dak van het gebouw te hijsen. De units werden slechts twee maanden nadat het project aan Panasonic was toegekend geïnstalleerd op de locatie.
Beheer:Een touchpaneel met PAIMS management (CZ-256ESMC2) is geïnstalleerd als centraal beheersysteem voor de airconditioning. Dit systeem is geleverd inclusief PC software en webserver interface. 
Geïnstalleerde oplossing:ECOg (gasgedreven VRF) reeksBuitenunits: ECOg 2-pijps: 1 x U-16GE2E5; 1 x U-20GE2E5; 2 x U-25GE2E5 Hydraulische module: 1 x S-500WX2E5
Binnenunits: Hoge statische druk ME: 4 x S-224ME1E5; 1 x S-280ME1E5Standaard kanaalmodel MF: 1 x S-140MF1E5; 3 x S-160MF1E5; 1 x S-28MF1E5; 1 x S-73MF1E5; 1 x S-90MF1E5Wandmodel MK: 1 x S-36MK1E5 Beheer: Bedraad wandmodel beheersysteem: 14 x CZ-RTC2Gecentraliseerd touchpaneel: 2 x CZ-256ESMC2Software PAIMS: 1 x CZ-CSWKC2

Meer informatie

Bergås Terasse

Noorwegen

VRF systemen, Woningen

ECOi

Systeem: 2-weg ECOi system, 6 O/U Capaciteit van installatie: 3x76 kW (verwarming) 3x16 kW (warm water)Eigenaar: Block Watne AS, nieuwe installatie in Drammen (Norway) Geïnstalleerd in: 2013 
Achtergrond: Bergås Terasse is een nieuw appartementencomplex dat wordt gebouwd aan de rand van Drammen, ongeveer 50 km ten westen van Oslo. Het complex bestaat uit drie gebouwen, die ieder beschikken over 14 appartementen met daaronder een gemeenschappelijke garage. De eerste familie is in de zomer van 2013 in hun appartement getrokken. 
Uitdaging: Noorse regulering verbiedt het gebruik van gas- of olie-gebaseerde verwarming of elektrische radiatoren om nieuwe woningen te verwarmen. Daarnaast staat in de wetgeving dat ten minste 60% van het energieverbruik van nieuwe woningen afkomstig moet zijn van een alternatieve/duurzame bron. Warmtedistributie was geen optie, aangezien dit op locatie niet beschikbaar is. Een geothermisch energiesysteem was simpelweg te duur. 
Oplossing: Een lucht-lucht warmtepomp zorgt voor verwarming en wordt gecombineerd met een warmteterugwinsysteem. Ieder appartement is uitgerust met een eigen kanaalmodel. Daarnaast zijn per gebouw vier extra wandmodellen beschikbaar voor gemeenschappelijke ruimtes zoals de hal en het trappenhuis. Warm water wordt geproduceerd met behulp van de lucht-water warmtepompen. De buitenunits zijn in een afzonderlijk gebouw geplaatst, wat de geluidsoverlast terugdringt, waardevolle binnenruimte uitspaart en onderhoud vereenvoudigt.
Analyse van het energiegebruik: De huizen zijn gebouwd volgens de zeer strenge Noorse bouwcode TEK10. De gebouwen hebben een zeer laag energieverbruik voor de verwarming van ruimtes en productie van warm water. 
Beheer: De gebouwen zijn uitgerust met Panasonic's slimme afstandsbediening met energiedistributie voor het centrale beheer. Dit systeem kan afstand worden gemonitord. In ieder appartement is daarnaast een eenvoudigere Panasonic afstandsbediening geïnstalleerd. 
Commentaar van derde partijen: Dhr. Niklas Kiiveri (projectmanager bij EcoConsult A/S):  Dit project heeft voor veel uitdagingen gezorgd, maar tot nu toe is tijdens het proces een antwoord gevonden op alle uitdagingen. In Scandinavië is geen enkel project te vinden waarmee dit project vergeleken kan worden. Met hulp van Panasonic zijn we daarom in Europa gaan kijken om een project te vinden dat zo dicht mogelijk bij ons project lag. Daarnaast moesten we nieuwe kennis opbouwen op het gebied van faciliteiten, die we hebben gecombineerd met onze bestaande competenties op het gebied van loodgieterij, elektriciteit, ventilatie en vloerbedekking. De gebouwen kunnen op termijn ook worden voorzien van een koelinstallatie, maar dat is op dit moment niet noodzakelijk. Tot nu toe zijn wij dan ook van mening dat het VRF-systeem een haalbare oplossing is voor de bouwsector van de toekomst in de Noordse landen. 
Projectspecificaties: EcoConsult ASInstallatie: Totaltek ASBouw: Block Watne ASProjectmanagement: EcoConsult ASInstallatiedataReeks: ECOi

Meer informatie

Huizenbouwer Trecobat

Frankrijk

Aquarea lucht-water warmtepomp, Woningen

AQUAREA

Aquarea warmtepompen op YouTube

Bekijk de video's

Bijna 700 huizen zijn al uitgerust met Panasonic's Aquarea: de meest uitgebreide, diverse en kost-effectieve reeks lucht-water warmtepompen op de markt. 
Trecobat heeft ervoor gekozen de huizen van haar klanten uit te rusten met de Aquarea Mono-Bloc 6 kWh. Het besluit is gebaseerd op zowel de eenvoud van de installatie en in gebruik name van de units als de ongekende prestaties van de Aquarea reeks. De reeks is zeer compact. Dit nieuwe 6 kWh Mono-Bloc model bestaat enkel uit een buitenmodel, in plaats van de extra module die doorgaans binnen de woning wordt geplaatst. In combinatie met de minimale eisen aan accessoires geeft dit een woningeigenaar een ruimtebesparende verwarmingsoplossing en bespaart het systeem installatietijd voor de installateur. 
BBC huizen zijn ongeacht hun afmetingen zeer goed geïsoleerd en hebben daarom geen extreem krachtige verwarmingsoplossing nodig. De Aquarea 6 kWh behaalt ondanks zijn lage verbruikscapaciteit een COP van 4,74. De indrukwekkende verwarmingsprestaties en energie-efficiëntie maakt de unit ideaal voor de productie van warm water en verwarming van woningen. 
Met de Aquarea Mono-Bloc zijn alle componenten verzameld in één unit: warmtewisselaar, warm water circulatiepomp met drie snelheden, 6 liter expansievat, veiligheidsklep, manometer en 3kW elektrische weerstand. In combinatie met zijn teruggedrongen geluidsproductie zorgt dit voor een maximaal comfort, zelfs bij buitentemperaturen van -15°C. De Aquarea reeks bestaat uit warmtepompen van 7 tot 16 kW, 1- en 3-fase modellen, stand-alone units en split-units. Deze zeer efficiënte warmtepompen zijn ontwikkeld om koeling te leveren gedurende de zomer.
Super-efficiënt
In combinatie met de nieuwe Panasonic HR200 sanitaire boiler kunnen de Aquarea units warm water leveren met een temperatuur van 55°C, zelfs bij een buitentemperatuur van -15°C. De HR200 is specifiek ontworpen voor het gebruik in combinatie met warmtepompen. De boiler heeft een oppervlakte van 1,8m² en is zeer efficiënt. De HR200 garandeert dan ook dat warm water op de meest efficiënte wijze wordt geproduceerd. 

Meer informatie

Restaurant Carluccios

Verenigd Koninkrijk

Aquarea lucht-water warmtepomp, Restaurants

AQUAREA

Adviesbureau: OceanairInstallateur: FWP Air ConditioningGeïnstalleerd in: 2012
Achtergrond:De restaurantketen Carluccio maakte in zijn restaurants voorheen gebruik van een traditioneel 12kW boilersysteem, dat een hoog energieverbruik heeft. De keten wilde het energieverbruik van zijn restaurants terugdringen en tegelijkertijd de beschikking hebben over voldoende warm water van de juiste temperatuur. De nieuwe locatie van de restaurantketen in het winkelcentrum Meadowhall in Sheffield bleek de ideale locatie dit te realiseren. 
Uitdaging:Het restaurant Carluccio wilde een systeem laten installeren dat de gewenste hoeveelheid warm water met de juiste temperatuur levert en tegelijkertijd de energiekosten vermindert. 
Oplossing:FWP heeft een 12kW Aquarea T-CAP Mono-Bloc unit geïnstalleerd die het mogelijk maakt lucht vanuit het plafond van de keuken te vervoeren naar een condensator, waardoor warm water met een optimale temperatuur kan worden geleverd. Het systeem heeft een hoge coefficient of performance (COP) en levert voor iedere kW aan verbruikte elektriciteit 4kW aan energie. Dit maakt Aquarea aanzienlijk kosteffectiever dan een traditioneel verwarmingssysteem. 
Analyse van het energiegebruik: Carluccio heeft het energieverbruik van de locatie in Sheffield vergeleken met die van bestaande restaurants van dezelfde omvang. De energiebesparing blijkt aanzienlijk te zijn. Om water te verwarmen voor haar restaurant in Leeds betaalt de keten £3782, terwijl deze kosten in Meadowhall slechts £951 bedragen. Dankzij deze aanzienlijke kostenbesparing heeft de locatie een return on investment van ongeveer twee jaar en een COP van 3.91. 
Commentaar van derden: Allison Stanton, directeur ontwikkeling bij Carluccio, zegt: "We streven in onze keten waar mogelijk naar duurzaamheid en waren dan ook verheugd lucht-water warmtepompen uit te testen in ons nieuwe restaurant in Sheffield. De resultaten van deze proef laten een aanzienlijk besparing op de energiekosten en verlaging van onze CO2-uitstoot zien. We zijn daarom van plan Aquarea units in al onze nieuwe projecten te installeren en mogelijk ook de bestaande systemen in onze 50 huidige restaurants te vervangen."

Meer informatie

BASF House

Verenigd Koninkrijk

Aquarea lucht-water warmtepomp, Woningen

AQUAREA

Achtergrond: Panasonic is een samenwerking aangegaan met Cool Planet, de tak van British Gas die zich bezig houdt met duurzame energie en installatie. Als onderdeel van deze samenwerking heeft Panasonic een industrie-leidende eco-vriendelijke verwarmingsoplossing geleverd voor het BASF House, dat onderdeel uitmaakt van het innovatieve Creative Energy Homes Project van de Universiteit van Nottingham. 
Uitdaging: Het doel van het innovatieve Creative Energy Homes Project is dat kan worden voldaan aan de Engelse Code for Sustainable Homes door gebruik te maken van energieprincipes uit de PassivHaus standaard. Het BASF House is één van zeven woningen die op Green Close, in de buurt van het Department of the Built Environment van de Universiteit van Nottingham, is gebouwd. Het BASF House maakt het mogelijk verschillende technologieën voor een lage CO2-uitstoot en duurzame energie te testen, wat de universiteit waardevolle prestatiedata oplevert. 
Oplossing: Cool Planet heeft het bestaande gebouw voorzien van Panasonic's toonaangevende Aquarea 9kW lucht-water warmtepomptechnologie. Dit gebouw wordt gebruikt om innovaties in woningen en energie-efficiënte ontwerpen te demonstreren. 
Analyse van het energiegebruik: De Aquarea unit levert efficiënte prestaties. De unit bedient het radiatorsysteem dat op twee verdiepingen aanwezig is en is in staat de watertemperatuur in de warmwatercilinder te laten stijgen van 27°C (de gemiddelde temperatuur gedurende de nacht) naar 43°C (een geaccepteerde temperatuur van warm water) in minder dan één uur tijd. 
Commentaar van derden: Xiaofeng Zheng (promovendus op de Universiteit van Nottingham): "We zijn zeer onder de druk van Panasonic's Aquarea lucht-water warmtepomp. We zijn verrast over de intelligentie van het systeem en de wijze waarop het systeem het leven van bewoners eenvoudiger maakt. Het is ongelofelijk hoe stil en eenvoudig bestuurbaar het systeem is.

Meer informatie

DDD Pharmaceuticals

Verenigd Koninkrijk

VRF systemen, Andere

ECOi

Achtergrond:Een beheersbare temperatuur en klimaatmonitoring is voor ieder bedrijf dat te maken heeft met de opslag of fabricage van medicijnen noodzakelijk. De nieuwe locatie van DDD Pharmaceuticals in Watford had niet alleen beheersbare koeling nodig voor zijn opslagruimte, maar ook verwarming en koeling voor kantoren. 
Uitdaging: DDD Pharmaceuticals levert een volledig productieproces voor farmaceutische producten voor klanten in de gezondheidszorg en schoonheidsindustrie. Om de veiligheid, prestaties en efficiëntie van de producten te behouden moet de omgeving waarin deze wordt geproduceerd, opgeslagen en gedistribueerd nauwkeurig worden beheerd. Met ongeveer 15 ton aan producten op de locatie was een betrouwbare noodzakelijk. 
Oplossing:De Panasonic ECOi VRF reeks bleek voor de productie- en opslagfase bij DDD Pharmaceuticals de ideale oplossing te zijn. Zeven 16kW koel cassettes zijn geïnstalleerd in de farmaceutische faciliteit, terwijl vijf cassettes de kantoren koelen en verwarmen. Alle units zijn verbonden met dezelfde buitenunits. 
Analyse van het energieverbruik: Om aan de eisen van DDD Pharmaceuticals te kunnen voldoen is gekozen de binnenunits te combineren met Panasonic's ECOi buitenunits. De units kunnen een indrukwekkende COP behalen van 4,04 in koelmodus en 4,56 tijdens het verwarmen. Dit zorgt voor hoge energiebesparingen. De installatie zorgt er daarnaast voor dat de locatie voldoet aan R22-regelgeving. 
Commentaar van derden:"De eisen van DDD Pharmaceuticals waren niet uniek, maar wel complex", zegt John Wakefield, ontwerper van de installatie die bij DDD Pharmaceuticals is geplaatst. "Constante en registreerbare omstandigheden waren nodig in de farmaceutische opslag en productiefaciliteiten. Daarnaast was behoefte aan een systeem dat instelbare verwarming en koeling kan leveren aan de overige voorzieningen op de locatie. De oplossing van Panasonic stelt ons in staat met één systeem aan beide eisen te voldoen met slechts één set aan buitenunits."

Meer informatie

Elektriciteitsnetwerk

Verenigd Koninkrijk

VRF systemen, Openbare gebouwen

ECO G

Locatie: Hinckley, Verenigd Koninkrijk
Type project: Renovatie
Installateur: Pick Everard
Geïnstalleerd in: 2012

Achtergrond: Het verouderde koelsysteem in het kritieke call center van het elektriciteitsnetwerk in Hinckley was toe aan vervangen. De organisatie had behoefte aan een betrouwbare en kost-effectieve oplossing.

Uitdaging: De elektriciteitscentrale in Hinckley is de thuisbasis van het belangrijkste meldpunt voor gaslekken. Het call center is 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar beschikbaar. Het is van cruciaal belang dat het airconditioningsysteem van het meldpunt niet alleen betrouwbaar is, maar ook zeer energie-efficiënt. 

Oplossing: De keuze is gevallen op het Panasonic ECO G systeem, dat efficiënter beheerd kan worden en beter presteert dan het verouderde koelsysteem. Het bestaande systeem van twee chillers is vervangen door zeven Panasonic ECO G's. Door meerdere units te gebruiken is het systeem veel veerkrachtiger dan een systeem dat slechts één of twee units gebruikt. Indien één unit het begeeft zorgen de overige warmtepompen dat het systeem zijn werk kan blijven doen. 

Analyse van het energiegebruik: De overstap op het nieuwe ECO G systeem is zeer eenvoudig verlopen. Het ECO G systeem zorgt op de locatie continu voor een comfortabele temperatuur en heeft de energiekosten van het meldpunt aanzienlijk teruggedrongen. 

Commentaar van derden: "Het ECO G systeem dat is geïnstalleerd kan efficiënter worden beheerd en levert betere prestaties", zegt Jeff Fleming van Pick Everard, de installateur van het project. "Met zijn hoge betrouwbaarheid garandeert de ECO G individueel en efficiënt beheer in combinatie met hoge prestaties. Het ECO G systeem is tot nu toe veruit de meest eenvoudige methode om een huis van airconditioning te voorzien. Door de onnodige verspilling van een traditionele airconditioning te voorkomen zorgt het systeem voor een laag energieverbruik."

Meer informatie

Petroc College

Verenigd Koninkrijk

Aquarea lucht-water warmtepomp, Openbare gebouwen

AQUAREA

Locatie: Barnstaple, Devon, UKType project: NieuwbouwAdviesbedrijf: Energy SpecialistsInstallateur: e-Future Plumbing and RenewablesGeïnstalleerd in: 2012
Achtergrond: Een duurzaam huis, dat is gedoneerd door woningbouwer Loosemore & Son, geeft studenten een hands-on experience door hen te laten trainen met de laatste energiebesparende apparatuur. Hiermee zetten studenten de eerste stap op de ladder om competente installateurs te worden in de civiele techniek.
Oplossing:Het huis met een houten frame is oorspronkelijk voorzien om dezelfde layout te hebben als een modern huis: leefruimtes, slaapkamers, kuikens en badkamers. De ruimte is nu omgebouwd tot een trainingsruimte met workshops, klaslokalen en kantoren. De locatie is voorzien van een Panasonic warmtepomp. 
Analyse van het gebruik:Het Panasonic Aquarea T-CAP Mono-Bloc systeem geeft studenten de mogelijkheid kennis te maken met de nieuwste warmtepomptechnologieën. Panasonic's T-CAP warmtepomp produceert watertemperaturen van 50 tot 55’C en is een zeer efficiënte manier om verwarmingskosten tot 65% terug te dringen. Het systeem behaalt een indrukwekkende COP (Coefficient of Performance) van 4.47.
Commentaar van derden: "Ik houd van de Panasonic Aquarea T-CAP. Het is een zeer efficiënt systeem dat zeer snel opwarmt. We hadden een warmtepomp nodig die een hoge temperatuur kan realiseren en dit systeem voldoet aan deze eis. De T-CAP is zeer geschikt voor renovatieprojecten en kan goed overweg met de temperaturen die nodig zijn voor radiatoren in een huis van deze omvang. Dit is iets wat veel andere warmtepompen niet kunnen", zegt Darren Kirk van e-Future Plumbing and Renewables.

Meer informatie

Ramada Hotels

Verenigd Koninkrijk

Thuisgebruik, Zakelijk, Hotels

RAC

Locatie: Norwich, Verenigd KoninkrijkType project: RenovatieInstallateur: Fridge Spares Wholesalers (FSW)Geïnstalleerd in: 2012
Achtergrond:De eigenaren van het Mercure Norwich Hotel zijn na feedback van klanten gestart met een project om airconditioning te installeren in kamers om het comfort van gasten te vergroten.
Uitdaging:Het hotel had behoefte aan stijlvolle binnenunits, die kosteffectieve en betrouwbare airconditioning kunnen leveren in de 68 kamers van het hotel.
Oplossing:45 Panasonic Etherea Econavi airconditioningunits zijn geïnstalleerd. De innovatieve milieuvriendelijke units hebben bewezen een all-round kosteffectieve en energiebesparende oplossing te zijn. De Panasonic Etherea reeks is uitgerust met de innovatieve Econavi technologie. Econavi is voorzien van een intelligente human activity sensor om de werking van de airconditioning te optimaliseren op basis van de omstandigheden in een kamer. Het systeem detecteert de aanwezigheid van mensen in een ruimte en past de airconditioning hierop aan. 
Analyse van het energiegebruik:De hotelkamers worden nu continu gemonitord door de Econavi sensoren en het detectiesysteem. Door de aanwezigheid van mensen en hun activiteiten te meten kan de koeling, verwarming en luchtstroom hierop worden aangepast. 
Commentaar van derden:"Het Econavi systeem van Panasonic's wandmodel airconditioners hebben het systeem aan ons als leverancier en adviseur verkocht. We wisten direct dat aannemers en klanten de duidelijke voordelen van het energiebesparende Etherea konden zien", zegt Peter Emmanual, Air Conditioning Product Manager bij FSW.

Meer informatie

Panasonic en partners helpen u bij het bouwen van uw project. Neem contact met ons op