Sustav: 2-smjerni ECOi sustav, 6 V.J.
Inst. kapacitet: 3x76 kW (grijanje) 3x16 kW (topla voda)
Vlasnik:
Block Watne AS, nova ugradnja u Drammenu (Norveška)
Godina ugradnje: 2013.

Prijašnje stanje:
Bergås Terasse je novi kompleks privatnih stanova koji je u izgradnji u predgrađu Drammena, oko 50 km zapadno od Osla. Sastoji se od tri bloka zgrada, svaka sa 14 stanova i zajedničkom garažom ispod zgrade. Prve obitelji trebale su se useliti u stanove u ljeto 2013.

Izazov projekta:
Norveški propisi zabranjuju uporabu grijanja na naftu ili plin ili električne radijatore za zagrijavanje novih kuća. Isto tako propisuju da minimalno 60% potrebne energije mora biti iz alternativnih/obnovljivih izvora. Grijanje na toplanu nije bilo moguće jer u tom području nije dostupno. A sustav geotermalne energije bio je preskup.

Rješenje: Dizalice topline zrak-voda osiguravaju grijanje u kombinaciji sa sustavom povrata topline. Svaki od stanova ima vlastitu kanalnu jedinicu. Uz to, ugrađene su još po četiri jedinice za zidnu ugradnju za zajedničke prostore (ulazi i stepeništa). Toplu vodu proizvode dizalice topline zrak-voda. Vanjske jedinice smještene su u odvojenoj zgradi da bi se smanjila buka, uštedio dragocjen prostor u unutrašnjosti i olakšao servis.

Analiza energije zgrade: Kuće su izgrađene u skladu s vrlo strogim norveškim građevinskim propisima TEK10 koji propisuju vrlo nisku potrošnju energije za zagrijavanje prostorija i proizvodnju tople vode.

Upravljanje: Panasonic inteligentno upravljanje s raspodjelom energije za centralni upravljač s web postavkama za udaljeni nadzor. Svaki stan ugrađen je Panasonicov jednostavni upravljač.

Komentari 3. strane: Mr. Niklas Kiiveri (EcoConsult A/S, Tvrtka za upravljanje projektom): Bilo je mnogo poteškoća prilikom realizacije ovog projekta, no do sada su sve riješene. Nema drugog projekta u nordijskim zemljama s kojima bi se ovaj mogao usporediti, pa smo tako uz pomoć Panasonica u Europi potražili projekt koji je bio što sličniji ovome. Morali smo izgraditi i “novu” skupinu unutar tvrtke koja ima i dodatna znanja uz postojeća za vodovodne i električne instalacije, ventilaciju i stolarska znanja i vještine koja su sva vrlo dobro obuhvaćena u našem građevinskom timu. Zgrade su isto tako trebale prostor za sustav za hlađenje. No naše prvenstveno mišljenje je da je VRF sustav vrlo održivo rješenje za buduću kulturu gradnje u nordijskim zemljama.

Tvrtka za spec.: EcoConsult AS
Tvrtka za ugradnju: Totaltek AS
Građevinska tvrtka: Block Watne AS
Rukovodstvo projekta: EcoConsult AS
Podaci o ugradnji
Raspon: ECOi