Panasonic se pridružio konzorciju Smart Electric Lyon

Što je to Smart Electric Lyon?

Smart Electric Lyon projekt je koji promatra potrošnju električne energije kao ključni dio izgradnje energetskih rješenja sutrašnjice. Cilj projekta jest razvoj široke lepeze inovativnih proizvoda i usluga putem stvarnih eksperimenata kojima se ispituju tehnološka rješenja za uštedu energije te mjerenje regulacije potrošnje energije od strane korisnika. Taj eksperiment, bez premca po veličini u Europi, provodit će se tijekom četiri godine u više od 25.000 kućanstava, tvrtki i zajednica Grand Lyona. Njegova je namjena ispitivanje inovativnih rješenja kojima će se ostvariti manja i bolja potrošnja.

Panasonic će opremiti projekt mnoštvom svojih energetski učinkovitih proizvoda za grijanje i hlađenje, uključujući toplinsku pumpu Aquarea Air Source, superučinkovit sustav proizvoda za grijanje i hlađenje, kao i proizvodnju potrošne tople vode. Te toplinske pumpe posebno su opremljene Panasonicovim rješenjima za povezivost kako bi se osiguralo jednostavno korištenje sustava te se prikupili važni, točni podaci. Tvrtka će također ugraditi druga rješenja za uporabu u kućanstvima poput proizvoda s bijelom LED rasvjetom radi optimizacije ukupnog upravljanja energijom u okviru projekta.

Ovaj je projekt posebno pogodan za Panasonic budući da grijanje i topla voda zauzimaju istaknuto mjesto u potrošnji energije kućanstva. Panasonic namjerava staviti svoje europske i francuske resurse na raspolaganje konzorciju Smart Electric Lyon. Kompanija je za projekt uključila predan i iskusan tim za istraživanje i razvoj iz Panasonicovog europskog tehničkog centra u Frankfurtu.

Ekološke i pametne ideje za održiv način života

Panasonic do 2018. godine nastoji postati tvrtka broj 1 na području „zelenih“ inovacija u elektroničkoj industriji. Okoliš će postati ključnom osnovom za sve naše poslovne aktivnosti te ćemo raditi na ostvarivanju svoje vizije inovacijama koje se odnose na svakodnevni život i poslovanje.

Panasonicov pametni sustav toplinskih pumpi

Panasonic je predstavio inovativan i inteligentan pristup upravljanju energijom u kući, osmišljen kako bi SMANJIO pritisak na energetsku mrežu razvojem sustava koji snagu crpe samo IZVAN VRŠNOG vremena potrošnje, čime vlasnici smanjuju troškove energije, a komunalna poduzeća štede energiju tijekom vršnog vremena.

Toplinske pumpe Aquarea na You Tubeu

Pogledajte videozapis

Sustavi obnovljive energije znatno su se razvili tijekom posljednjih nekoliko godina, no mreža sada treba „postati pametna“ (vidi sliku dolje) budući da društvo treba više energije i to puno češće. Inteligentne električne mreže – pametne mreže – ključna su komponenta u energetskoj strategiji EU-a. Posljednjih nekoliko godina porasli su broj, veličina i opseg projekata pametne mreže u cijeloj Europi.

Panasonic trenutno razvija sustav koji objedinjuje prednosti tehnologije toplinskih pumpi na zrak (osiguravanjem besplatne topline iz zraka), solarne energije i inteligencije pametnih mjerača s jednostavnim, ali učinkovitim rješenjima upravljanja u suradnji s energetskom mrežom te tako donosi „zelenu“ revoluciju.

S bogatim iskustvom u području skladištenja energije (baterije), solarnih ploča (HIT), pametnih mjerenja i tehnologije toplinskih pumpi Panasonic je idealno pozicioniran za objedinjavanje svih tih tehnologija te može pružiti vrlo realno rješenje problema održive opskrbe električnom energijom. Panasonic surađuje s istraživačkim centrom E.ON za energiju na Sveučilištu RWTH Aachen na ispitivanju radnih svojstava tog novog koncepta. RWTH Aachen postigao je globalno priznanje u nekoliko područja inženjerstva i znanosti, kao što su strojarstvo, kemijsko inženjerstvo, elektrotehnika, industrijsko inženjerstvo, informatika, fizika i kemija, te se smatra jednim od najboljih njemačkih sveučilišta u tim područjima.

  • Ispitivanje učinkovitosti na Sveučilištu Aachen: Panasonicov pametni sustav toplinskih pumpi ima novi algoritam za upravljanje napajanjem za sustav upravljanja energijom u kući Energetski iznimno učinkovita toplinska pumpa za grijanje, hlađenje i opskrbu toplom vodom
  • Energetski iznimno učinkovita toplinska pumpa za grijanje, hlađenje i opskrbu toplom vodom
  • Projektirana za inteligentan rad u pametnim mrežama

Ako veći broj kućanstava iskoristi prednosti te vrste tehnologije i ugradi inteligentno rješenje poput Panasonicove pametne toplinske pumpe, uzimajući energiju iz javne energetske mreže napajanja samo izvan vršne potrošnje, što predstavlja učinkovito i inteligentno korištenje energije, iz upotrebe bi se moglo povući i zatvoriti više staromodnih elektrana s pogonom na fosilna goriva, što bi doprinijelo poboljšanju atmosfere i znatno smanjilo emisije ugljičnog dioksida.

Primjeri održivih projekata