Systeem: 2-weg ECOi system, 6 O/U 
Capaciteit van installatie: 3x76 kW (verwarming) 3x16 kW (warm water)
Eigenaar: Block Watne AS, nieuwe installatie in Drammen (Norway) 
Geïnstalleerd in: 2013 

Achtergrond: Bergås Terasse is een nieuw appartementencomplex dat wordt gebouwd aan de rand van Drammen, ongeveer 50 km ten westen van Oslo. Het complex bestaat uit drie gebouwen, die ieder beschikken over 14 appartementen met daaronder een gemeenschappelijke garage. De eerste familie is in de zomer van 2013 in hun appartement getrokken. 

Uitdaging: Noorse regulering verbiedt het gebruik van gas- of olie-gebaseerde verwarming of elektrische radiatoren om nieuwe woningen te verwarmen. Daarnaast staat in de wetgeving dat ten minste 60% van het energieverbruik van nieuwe woningen afkomstig moet zijn van een alternatieve/duurzame bron. Warmtedistributie was geen optie, aangezien dit op locatie niet beschikbaar is. Een geothermisch energiesysteem was simpelweg te duur. 

Oplossing: Een lucht-lucht warmtepomp zorgt voor verwarming en wordt gecombineerd met een warmteterugwinsysteem. Ieder appartement is uitgerust met een eigen kanaalmodel. Daarnaast zijn per gebouw vier extra wandmodellen beschikbaar voor gemeenschappelijke ruimtes zoals de hal en het trappenhuis. Warm water wordt geproduceerd met behulp van de lucht-water warmtepompen. De buitenunits zijn in een afzonderlijk gebouw geplaatst, wat de geluidsoverlast terugdringt, waardevolle binnenruimte uitspaart en onderhoud vereenvoudigt.

Analyse van het energiegebruik: De huizen zijn gebouwd volgens de zeer strenge Noorse bouwcode TEK10. De gebouwen hebben een zeer laag energieverbruik voor de verwarming van ruimtes en productie van warm water. 

Beheer: De gebouwen zijn uitgerust met Panasonic's slimme afstandsbediening met energiedistributie voor het centrale beheer. Dit systeem kan afstand worden gemonitord. In ieder appartement is daarnaast een eenvoudigere Panasonic afstandsbediening geïnstalleerd. 

Commentaar van derde partijen: Dhr. Niklas Kiiveri (projectmanager bij EcoConsult A/S):  Dit project heeft voor veel uitdagingen gezorgd, maar tot nu toe is tijdens het proces een antwoord gevonden op alle uitdagingen. In Scandinavië is geen enkel project te vinden waarmee dit project vergeleken kan worden. Met hulp van Panasonic zijn we daarom in Europa gaan kijken om een project te vinden dat zo dicht mogelijk bij ons project lag. Daarnaast moesten we nieuwe kennis opbouwen op het gebied van faciliteiten, die we hebben gecombineerd met onze bestaande competenties op het gebied van loodgieterij, elektriciteit, ventilatie en vloerbedekking. De gebouwen kunnen op termijn ook worden voorzien van een koelinstallatie, maar dat is op dit moment niet noodzakelijk. Tot nu toe zijn wij dan ook van mening dat het VRF-systeem een haalbare oplossing is voor de bouwsector van de toekomst in de Noordse landen. 

Projectspecificaties: EcoConsult AS
Installatie: Totaltek AS
Bouw: Block Watne AS
Projectmanagement: EcoConsult AS
Installatiedata
Reeks: ECOi