Panasonic introduceert twee nieuwe warmteterugwin-systemen

26/11/2015

Panasonic heeft een nieuwe VRF-hydrokit en HR-multibox toegevoegd aan zijn verwarming- en koelingportfolio. Beide systemen zijn behalve installatievriendelijk ook bijzonder energiezuinig: ze maken gebruik van restwarmte die anders ongebruikt zou worden afgevoerd.

De nieuwe ECOi Hydrokit is onderdeel van Panasonics VRF-lijn en maakt warm water met gebruik van restwarmte die ontstaat door airconditioningkoeling. Hiermee verwarmt de Hydrokit water tot een temperatuur van 45 °C. Afhankelijk van de toepassing kan het in een buffervat zoals de Panasonic boiler elektrisch worden naverwarmd tot 65 °C, zodat het geschikt is voor gebruik als tapwater of worden gebruikt voor ruimteverwarming . De ECOi Hydrokit is het meest complete hydrobox-systeem op de markt. Het is voorzien van een klasse-A waterpomp van Panasonic, een stromingschakelaar, ontluchtingsklep, overdrukventiel, back-upverwarming, expansieventiel, manometer en automatische watersterilisatie.

Onafhankelijke koeling en verwarming
De nieuwe Hydrokit is compatibel met 3-pijps VRF (ECOi) buitenunits. Meerdere ECOi-units kunnen op hetzelfde circuit worden aangesloten, waarbij ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingezet voor warmtapwaterbereiding of ruimteverwarming. In beide gevallen is er, doordat restwarmte wordt ingezet, sprake van een zeer hoge energetische efficiëntie. Voor de regeling van het binnenklimaat is de ECOi Hydrokit voorzien van een ingebouwde kamerthermostaat. Hij kan echter ook worden aangesloten op een externe regeling.
Door de ECOi Hydrokit te combineren met de nieuwe, fraai vormgegeven CZ-RTC5 klimaatregeling, worden het gebruiksgemak en de efficiëntie verder vergroot. De CZ-RTC5 is onder andere voorzien van een ingebouwde klimaatsensor, touch-scherm, eenvoudig in te stellen timer en tal van energiebesparende functies. Zo beschikt de regeling bijvoorbeeld over een setpoint-limiet. Deze is met name interessant in kantooromgevingen en in de hospitality, waar vaak meer wordt verwarmd en gekoeld dan eigenlijk nodig.

HR-multibox
Naast de ECOi Hydrokit en CZ-RTC5 heeft Panasonic zijn vernieuwde HR-multibox gelanceerd. Deze warmteterugwin-unit, beschikbaar met 4, 6 of 8 verbindingspoorten, biedt meer installatiegemak en maakt een efficiënter systeemontwerp mogelijk. Zo wordt ontwerpers flexibiliteit gegeven doordat de verbindingsleiding van het primaire koudemiddelcircuit aan beide zijden van de box kan worden aangebracht.

Kostenbesparend
De nieuwe HR-multibox is voorzien van drieweg PCB-kits en magneetventielen, zodat die niet meer los per binnenunit hoeven te worden aangeschaft. Bovendien heeft de nieuwe box slechts één stroomaansluiting nodig. Dit scheelt installatietijd en kosten, en geeft meer flexibiliteit in het systeemontwerp. Uiteindelijk hebben zowel de ontwerper en installateur van het systeem, als de eindgebruiker hier profijt van.
De flexibiliteit in ontwerpkeuzes wordt verder versterkt door de mogelijkheid om de nieuwe HR-multibox aan te sluiten op uiteenlopende ontwerpen met verschillende soorten splitsingen. De box kan bijvoorbeeld achter een distributiepunt of vóór een T-stuk worden geïnstalleerd, en worden aangesloten op verschillende besturingstypen.
Een ander voordeel van deze unit is het bijzonder compacte ontwerp; de box is slechts 20 centimeter hoog. Dit maakt hem uitermate geschikt voor toepassing in projecten waarbij de installatieruimte beperkt is, zoals in hotels.

“Met de ECOi Hydrokit en de nieuwe drieweg HR-multibox zijn twee bijzonder energie-efficiente systemen aan ons productportfolio toegevoegd", aldus Hans Dolfeyn, Sales Manager Heating and Cooling-systems bij Panasonic. "Hergebruik van restwarmte draagt bij aan lagere energiekosten en een schoner milieu. Bovendien gaat het hier om producten die beide een zeer flexibel ontwerp hebben, zodat behalve op energie- ook op installatiekosten wordt bespaard."