Panasonic maakt in 2018 volledig de overstap naar R32

24/05/2018

Panasonic stapt in 2018 volledig over op R32. Alle airconditioners van het bedrijf voor zowel woningen als commerciële locaties met minder dan 3kg aan koudemiddel zijn vanaf 2018 geschikt voor het milieuvriendelijke koudemiddel R32. Denk hierbij aan de RAC-vloermodellen, single-split units, multi-split systemen en cassettes. Daarnaast heeft Panasonic ook zijn PACi-reeks airconditioners voor commercieel gebruikt geschikt gemaakt voor R32.

In de 2014 EU F-Gas Regulation (517/2014) is vastgelegd dat de Global Warming Performance van de Europese Unie (EU) jaarlijks moet verbeteren. In deze regulering is onder andere vastgelegd dat de Global Warming Potential (GWP) van single-split airconditioningsystemen met minder dan 3kg gefluoreerde broeikasgassen in 2025 niet hoger mag zijn dan 750 GWP. Ondanks dat deze deadline nog jaren op zich laat wachten, voldoen de single-split en multi-split systemen van Panasonic met een vermogen tot 14kW nu al aan deze Europese regelgeving.

Minder impact op opwarming van de aarde
R32 is al langer onderdeel van de gemengde koudemiddelen R407C en R410A. De inzet van R32 als losstaand koudemiddel biedt echter verschillende voordelen. Zo heeft R32 een lagere impact op de opwarming van de aarde dan gemengde koudemiddelen. Daarnaast is R32 10% efficiënter dan R410A, waardoor significante energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd.

Doordat R32 al langer is verwerkt in R410A brengt de omschakeling naar R32 voor installateurs relatief weinig veranderingen met zich mee. Zo zijn de procedures voor zowel het aanleggen van leidingen als het testen van systemen identiek. Wel hebben installateurs ander gereedschap nodig, waaronder andere lekdetectietools. Net als bij andere koudemiddelen is het van belang om bij het bijvullen of juist afvangen van R32 goed te ventileren, om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

PACi-reeks geschikt voor R32
Als onderdeel van zijn inzet op R32 is de PACi-reeks tot en met 14kW airconditioners voor commerciële toepassingen vernieuwd en geschikt gemaakt voor het koudemiddel R32. Dankzij de hogere energie-efficiëntie van dit koudemiddel helpen de nieuwe PACi-modellen bedrijfseigenaren op hun energiekosten te besparen.

De vernieuwde R32 PACi reeks bestaat uit:

  • De standaard series (PZ) 10/12,5/14kW buitenunits
  • 4-weg cassettes (PU2), plafondmodellen (PT2), kanaalmodellen (PF2) en wandmodellen (PK2) binnenunits

De R32 PACi reeks kan worden uitgelezen via de Datanavi- beheerapp. De nieuwe R32-binnenunits zijn compatibel met R410A en R32 buitenunits. Panasonic brengt dit najaar ook 6kW en 7kW buitendelen en de volledige Elite-lijn 3,6 tot 14kW op de markt.

R32-vloermodel
Panasonic lanceert daarnaast een R32-vloermodel binnen de UFE-reeks, die onder andere is gericht op woningen. Met behulp van de nieuwe unit kunnen woningeigenaren hun woningen gedurende de wintermaanden verwarmen en tijdens de zomermaanden koelen. Het vloermodel is voorzien van energielabel A++ en biedt een hoge efficiëntie, wat de het model een interessant alternatief maakt voor traditionele radiatoren.

Het nieuwe R32 UFE-vloermodel is voorzien van een compacte behuizing om installatie te vereenvoudigen. Met een geluidsproductie van 20 dB (a) is het model superstil. De unit is beschikbaar met vier verschillende capaciteiten:

  • 2.5kW (CS-Z25UFEAW) voor multi- en single-split
  • 3.5kW (CS-Z35UFEAW) voor multi- en single-split
  • 5kW (CS-Z50UFEAW) voor multi- en single-split
  • 2kW (CS-MZ20UFEA) voor multi-split

Belangrijke stap
"Het consolideren van ons portfolio om deze compatibel te maken met R32 is een belangrijke stap in het terugdringen van de impact van airconditioning op ons milieu. De wijziging stelt leveranciers in staat duurzamere oplossingen te leveren, terwijl installateurs de mogelijkheid krijgen energie-efficiëntere en kosteneffectievere oplossingen te bieden aan klanten", zegt Ildert Burghout, product manager Heating & Cooling Systems bij Panasonic Netherlands.