Panasonic vertaalt ambities

26/10/2017

Panasonic Heating & Cooling Solutions realiseerde de afgelopen jaren wereldwijd een flinke groei in de markt van professionele airconditioningsystemen. Gevolg van de onomwonden ambitie van het moederbedrijf, vraagt die groei inmiddels om een finetuning van het distributienetwerk, waarmee verder inhoud wordt gegeven aan de doelstellingen.

De ambitie van het hoofdkantoor uit zich onder meer in de grote investering in personeel. Niet alleen in kwantiteit (de doelstelling is om wereldwijd 50% meer personeel aan te trekken), maar zeker ook in kwaliteit. Ook bij de Nederlandse organisatie komt dit tot uiting. Vanaf 1 mei is Martijn Koster gestart als salesmanager. Hij is zeer ervaren in de branche en volgt op termijn Kees Staal op. Daarnaast wordt er binnen afzienbare tijd een key accountmanager aangesteld om de ambitie nog verder inhoud te geven.

“De mooie producten van het bedrijf zijn de basis van alle ambitie,” zo verklaart Kees Staal. “De commerciële aircoproducten hebben een hoge potentie en die wordt gerealiseerd. We zijn niet voor niets marktleider als we kijken naar COP, dus de hoogste efficiëntie, maar ook de 2-pijps airco’s met VRF-buitendelen zijn bijzonder populair.” Productmanager Ildert Burghout vult aan: “Ook de nieuwe cloud-oplossingen van Panasonic hebben grote belangstelling vanuit de markt. De mogelijkheid om vanaf afstand verschillende locaties te beheren biedt veel voordelen, met name voor retailketens met meerdere vestigingen kan dit een grote kostenbesparing opleveren. Daarnaast zorgt de monitoring op afstand ervoor dat preventief onderhoud mogelijk is.”

Distributiebeleid

Om de groei in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat er duidelijkheid is voor de markt is ervoor gekozen het distributiebeleid in Nederland strakker te stroomlijnen. Zowel voor de Air-to-Airsystemen als voor de Air-to-Watersystemen wordt gekozen voor een select gezelschap gespecialiseerde distributeurs. Staal: “De keuze van distributeurs is ook een echte strategische. Er is gekozen voor partijen die een duidelijke technische toegevoegde waarde bieden. Distributeurs kunnen zo de kwaliteit leveren die wij graag zien en die we voor onze klanten wensen. De bedrijven zijn gecertificeerd en hun medewerkers volgen intensieve training om op de juiste wijze ondersteuning te kunnen bieden voor onze producten. Ze zijn dan ook vanaf nu herkenbaar aan een speciaal logo dat we hiervoor in het leven hebben geroepen. Deze werkwijze geeft niet alleen helderheid voor de klant, maar zeker ook voor de distributeur. Die weet zich verzekerd van onze ondersteuning. We hebben met alle distributeurs een nauwe samenwerking en er is een duidelijk commitment over en weer.”

Burghout vult aan: “Een belangrijk voordeel voor onze klanten is dat de distributeurs voorraad houden. Zowel van airco’s als van lucht/waterwarmtepompen en de belangrijkste onderdelen. Daardoor kan er waar nodig snel worden geleverd. En door de intensieve training en ondersteuning bieden de distributeurs ook technische ondersteuning. Zij kennen de klanten en de markt vaak beter dan wij, en daarmee de toepassingen.” In eerste instantie is de installateur natuurlijk verantwoordelijk voor het verlenen van service, maar waar nodig kunnen de medewerkers van de distributeurs hen dus weer ondersteunen.

In totaal zullen er vier gecertificeerde distributeurs in Nederland zijn die nauw samenwerken met Panasonc. Drie namen zijn al bekend, met de vierde worden de gesprekken gevoerd. In ieder geval behoren Aircologic, Dutch Heatpump Solutions en Multi Import tot het selecte gezelschap.

Samenwerking Schneider

De groeiambitie en -potentie van het bijna honderdjarige Panasonic is mede inhoud gegeven door het bundelen van de krachten met Schneider Electric. De eerste resultaten daarvan zijn de integratie van onze VRF en PACi opname in het gebouwbeheersysteem met als belangrijkste tastbare component een eenvoudige besturingsinterface. Daarmee kunnen de binneunits via een ZigBee-verbinding worden aangestuurd. De interface is gebruiksvriendelijk en volledig aan te passen aan specifieke behoeftes. Daarnaast zijn zowel de installatiekosten als de gebruikskosten drastisch lager. De techniek en de mogelijkheden maken de Panasonic-systemen klaar voor smart gebruik op een intuïtieve manier.

De airconditioningsystemen van Panasonic vinden hun weg in winkels en kantoren, ook daar waar er zeer hoge eisen aan worden gesteld, zo vertelt Staal. “Het feit dat de gebruikte componenten van hoge kwaliteit zijn, is bijvoorbeeld van belang voor toepassing in serverruimtes.” Kwaliteit van de producten en van de dienstverlening, samen met de vooruitstrevende productontwikkeling geven Panasonic serieus uitzicht op het verder realiseren van de groeidoelstellingen.